H ΝΕΑ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ THΣ ΕΛΛΑΔΟΣ…

Ύστερα από 45 χρόνια περιπλάνησης η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ο αρχειοφύλακας της κινηματογραφικής μας μνήμης, αποκτά νέο υπερσύγχρονο πολυχώρο
Η «Λαΐς», το θερινό σινεμά με θέα την Ακρόπολη που μεγάλωσε γενιές και γενιές σινεφίλ στην Αθήνα των μεταπολεμικών δεκαετιών, μεταμορφώθηκε στο νέο υπερσύγχρονο πολυκέντρο της-περιπλανώμενης επί χρόνια- Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

«Εύχομαι να μη γίνει σαν τόσα Ολυμπιακά έργα που νεκρώθηκαν με το φινάλε των Αγώνων καθώς το υπουργείο Πολιτισμού των τελευταίων κυβερνήσεων ούτε που μας λογάριασε, ευτυχώς που ο Κώστας Γαβράς μάς έθεσε υπό την αιγίδα του ως παράγοντας της γαλλικής ταινιοθήκης», λέει η Μαρία Κομνηνού, γενική γραμματέας του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης και κόρη της Αγλαΐας Μητροπούλου που την ίδρυσε.

«Εδώ μέσα θα φυλάσσεται όλη η κινηματογραφική μνήμη της χώρας στον 20ό αιώνα», προσθέτει. «Κόστισε εφτά εκατ. ευρώ- το 75% από κοινοτικά κονδύλια- και η εύρεση και η αγορά αυτού του κτιρίου οφείλεται στον Νίκο Κούνδουρο που κίνησε γη και ουρανό», υπογραμμίζει ο Θόδωρος Αδαμόπουλος- αντιπρόεδρος του Δ.Σ.- που «γέρασε» στην Ταινιοθήκη καθώς επί 45 χρόνια ζει μέσα σ΄ αυτή.

Ποιοι οι στόχοι της Ταινιοθήκης για τον 21ο αιώνα; «Θα είναι το Μουσείο Κινηματογράφου, χώρος αποκατάστασης και προστασίας ταινιών, κέντρο ψηφιακής βιβλιοθήκης μέσα στο οποίο ο κάθε ενδιαφερόμενος θα βρίσκει τα πάντα που έχουν να κάνουν με το κοινωνικοπολιτικό παρελθόν της Ελλάδας και όλου του κόσμου. Και, τέλος, θα πρέπει να διαμορφώσει τη νέα κινηματογραφοφιλία με αφιερώματα σε νέα κινηματογραφικά ρεύματα της εποχής μας», τονίζει η Μαρία Κομνηνού.

Θέσεις 510. Οι κλειστοί χώροι της νέας Ταινιοθήκης της Ελλάδος καλύπτουν 1.785 τ.μ., διαθέτει δυο μοντέρνες αίθουσες προβολών 200 και 60 θέσεων, θερινό κινηματογράφο 250 θέσεων, μουσείο κινηματογράφου, βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο οπτικοακουστικών, οπτικοακουστικά αρχεία, δύο φουαγιέ, κυλικείο και πωλητήριο. Έγινε από τους αρχιτέκτονες- μηχανικούς Νίκο Μπελαβίλα και Βάσω Τραβά.

Η βιβλιοθήκη της Ταινιοθήκης- πρόσβαση έχουν μαθητές, σπουδαστές κινηματογραφικών σχολών, ερευνητές, πανεπιστημιακοί καθηγητές κ.ά.- περιλαμβάνει: 2.500 τίτλους βιβλίων, 6.000 κινηματογραφικά περιοδικά, αρχείο με 15.000 αυθεντικές φωτογραφίες από τον ελληνικό και αντίστοιχα 25.000 από τον ξένο κινηματογράφο, 800 αρνητικά φωτογραφιών ελληνικών και ξένων, 2.600 αφίσες ελληνικών και 1.500 ξένων ταινιων και μια συλλογή από 40.000 με προγράμματα, καταλόγους, αποκόμματα εφημερίδων, σπάνια σενάρια ταινιών. Πέρυσι, εξυπηρετήθηκαν στη βιβλιοθήκη και στο βιντεο-αναγνωστήριο της Ταινιοθήκης 580 άτομα.
Μέχρι σήμερα έχουν αποκατασταθεί 25 ελληνικές ταινίες που θεωρούνται ιδιαίτερα σπάνιες και σημαντικές για την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου:«Μετέωρα» (1923) του Ζοζέφ Χεπ, «Οι περιπέτειες του Βιλάρ» (1924) του Ζοζέφ Χεπ, «Μαρία Πενταγιώτισσα» (1926) του Αχιλλέα Μαδράς, «Αστέρω» (1929) του Δημήτρη Γαζιάδη, «Το λαγιαρνί» (1930) του Ιωάννη Λούμου, «Ο μάγος της Αθήνας» (1931) του Αχιλλέα Μαδράς, «Δάφνις και Χλόη» (1931) του Ορέστη Λάσκου, «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» (1932) του Δημήτρη Τσακίρη, «Κοινωνική σαπίλα» (1932) του Στέλιου Τατασόπουλου, «Το τραγούδι του χωρισμού» (1939) του Φιλοποίμενος Φίνου, «Το ξυπόλητο τάγμα» (1954) του Γκρεγκ Τάλλας, «Ο δράκος» (1956) του Νίκου Κούνδουρου, «Η φόνισσα» (1976) του Κώστα Φέρρη.
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης στους ερευνητές σε μια μεγάλη συλλογή ελληνικών και ξένων ταινιων σε μορφή VΗS και DVD που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν σε κατάλληλα διαμορφωμένες θέσεις. Σε ψηφιοποιημένη μορφή θα βρουν:

55 ώρεςοπτικοακουστικού υλικού (ταινίες με υπόθεση, ντοκιμαντέρ, επίκαιρα, τρέιλερ, διαφημιστικά, οικογενειακά κ.λπ.). ● 100 αφίσες ταινιών και 5.000 κινηματογραφικών φωτογραφιών.

Έντυπο κινηματογραφικό υλικό: 250 κινηματογραφικά περιοδικά, 300 διαφημιστικά έντυπα, προγράμματα κινηματογράφων περιόδου 1920-1930.

Την ελληνικής κινηματογραφικής φιλμογραφίας που περιλαμβάνει σε πλήρη ανάλυση τους τίτλους 2.500 ταινιών που απαρτίζουν όλη την κινηματογραφική παραγωγή από συστάσεως κινηματογράφου μέχρι το 2005. ● 100 μουσειακά αντικείμενα. ● 1.500 προγράμματα κινηματογραφικών προβολών που αντιστοιχούν σε 4.500 ψηφιοποιημένες σελίδες που καλύπτουν χρονικά την περίοδο 1920-2008.Στην ψηφιακή πύλη filmarchives online, περιλαμβάνονται: 21.000 ταινίες μικρού μήκους, μη μυθοπλαστικού χαρακτήρα (ντοκιμαντέρ, επίκαιρα, ταινίες επιστημονικού ενδιαφέροντος, διαφημίσεις, κινούμενα σχέδια κ.ά.).
Μικρό κόσμημα της κινηματογραφικής μας μνήμης είναι το μουσείο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Στα σπάνια εκθέματά του περιλαμβάνονται: Η συλλογή από τις πρώτες κάμερες, λήψης και προβολής και μια πλήρη σειρά μηχανών και αντικειμένων της τεχνικής επεξεργασίας ήχου και εικόνας.
Τα εκθέματα χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες:α) Προϊστορία του κινηματογράφου μέσω σχεδίων. β) Γνήσιες μηχανικές κατασκευές που χρησιμοποιήθηκαν από τον 17ο αιώνα έως το τέλος του 18ου για την αναπαραγωγή της κίνησης (ζωοτρόπια, μαγικοί φανοί, φενακιστοσκόπια, γυροσκόπια κ.λπ.).γ) Το «μετείκασμα και οι εφαρμογές του», δηλαδή η φωτογραφία.δ) Μηχανές κινηματογράφου λήψης και προβολής από το 1910 έως το 1970, εμφανιστήρια, εκτυπωτικές μηχανές, φωνοληπτικά μηχανήματα, τραπεζάκια μοντάζ. Σήμερα, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διαθέτει 10.000 τίτλους ελληνικών και ξένων κινηματογραφικών έργων. Ανάμεσά τους:

● 3.300 κόπιες ξένων ταινιών μεγάλου μήκους. ● 600 κόπιες ελληνικών ταινιών μεγάλου μήκους. ● 300 ελληνικά και 700 ξένα ντοκιμαντέρ.

● 81 ελληνικές και 119 ξένες ταινίες μικρού μήκους.

● 1.000.000 μέτρα φιλμ με σπάνιο ιστορικό αρχειακό υλικό, από επίκαιρα (newsreels), ερασιτεχνικές και οικογενειακές λήψεις.

Του Παύλου Θ. Κάγιου ΣΤΑ ΝΕΑ Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Advertisements

~ από uncutstr στο Σεπτεμβρίου 29, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: