«Χέρι του Θεού»…

Με λίγη φαντασία η εικόνα θυμίζει ένα χέρι με απλωμένα δάχτυλα που επιχειρεί να ακινητοποιήσει ένα απόκοσμο φως. Στην ιστοσελίδα της η NASA το αποκαλεί «Χέρι του Θεού» –τίτλος εμπνευσμένος από ανάλογη εικόνα που είχε δώσει στη δημοσιότητα τον περασμένο Φεβρουάριο η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία και την είχε ονομάσει «Μάτι του Θεού». Στην πραγματικότητα απεικονίζεται ο θάνατος ενός άστρου. Πρόκειται για ένα σύνηθες φαινόμενο στις αφιλόξενες γειτονιές του σύμπαντος. Το… ετοιμοθάνατο άστρο, πάλσαρ στην επιστημονική ορολογία, εντοπίζεται στο κέντρο της νοητής παλάμης. Καθώς καταρρέει, περιστρέφεται (επτά φορές το δευτερόλεπτο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς), ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Παρότι έχει διάμετρο μόλις 12 μιλίων, το νεφέλωμα που παράγεται από την ενέργεια που διασκορπίζεται απλώνεται σε απόσταση 150 ετών φωτός και έχει πάρει το σχήμα παλάμης.

Η εικόνα καταγράφηκε από το διαστημικό παρατηρητήριο ακτίνων Χ «Chandra», το οποίο βρίσκεται σε διαρκή περιστροφή γύρω από τη Γη, σε ύψος 360 μιλίων. Αποστολή έχει να εντοπίζει και να απομονώνει εικόνες από περιοχές με υψηλή ενέργεια, ακόμη και αν βρίσκονται δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Το συγκεκριμένο πάλσαρ, γνωστό ως Β1509, βρίσκεται 17.000 έτη φωτός μακριά από τον πλανήτη μας.

Το χρυσοκόκκινο φως που απεικονίζεται στη φωτογραφία αποτελεί τμήμα ενός γειτονικού νέφους αερίων, που έχει ενεργοποιηθεί από τον άνεμο ηλεκτρονίων και ιόντων τα οποία απελευθερώνονται από το πάλσαρ. Τα διαφορετικά χρώματα αντιπροσωπεύουν ενέργεια διαφορετικής έντασης. Η μέγιστη ενέργεια βρίσκεται στο σημείο που διακρίνεται το γαλάζιο φως. Το πράσινο φως αντιπροσωπεύει μικρότερης έντασης ενέργεια και το κόκκινο ακόμη μικρότερης.

Το τηλεσκόπιο «Chandra», το οποίο εκτοξεύτηκε στο Διάστημα στις 23 Ιουλίου 1999, είναι ένα από τα τέσσερα διαστημικά παρατηρητήρια της NASA. Τα άλλα τρία είναι το παρατηρητήριο ακτίνων Γ «Compton» και τα τηλεσκόπια «Hubble» και «Spitzer».Ε.ΤΥΠΟΣ15.04.09

Advertisements

~ από uncutstr στο Απρίλιος 15, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: